vitamoc blendery
vitamoc blendery
Przekąski

Bułeczki czosnkowo-serowe

Bułeczki czosnkowo-serowe z dodatkiem czerwonej papryki i natki pietruszki to fajny pomysł na słoną przekąskę na przyjęciu. Wychodzą mocno ziołowe z zapieczonym na górze żółtym serkiem.  Jak dla mnie super połączenie i podane na ciepło prosto z piekarnika robią furorę.

Sprawdzą się doskonale w czystej postaci lecz mogą stanowić fajny dodatek do sałatek, zup np. czosnkowej lub innych dań. Pierwszy raz robiłam takie bułeczki i myślę, że nie długo znowu je przygotuje bo smakują super. Można popróbować z własnymi dodatkami bo tak jak w przypadku pizzy to dodatki zawsze dodajemy według uznania.

Jest to coś innego niż zwykła pizza czy tosty a Twoim domownikom lub gościom na pewno ta przekąska będzie bardzo smakować.

Przepis na: Bułeczki czosnkowo-serowe

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta pieprzu i oregano

Dodatkowo:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/2 laski kiełbasy
  • 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
  • szczypta ziół prowansalskich, oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 150 g sera żółtego lub mozzarelli

Bułeczki czosnkowo-serowe
Krok 1 

W miseczce wymieszać drożdze z  ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się). Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło. 


Bułeczki czosnkowo-serowe
Krok 2 

Ciasto powinno zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.  


Krok 3 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt prostokąta. Smarujemy ciasto sosem czosnkowym: mieszamy jogurt naturalny z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodatkowo obsypujemy kawałkami żółtego sera oraz pozostałymi składnikami  i przyprawami. 


Krok 4 

Zwijamy jak roladę i końce zwijamy. Dzielimy ciasto za pomocą ostrego noża na mniejsze kawałki i układamy na posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Układamy je w odstępach i an wierzchu posypujemy startym na tarce żółtym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.  


 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close