CiasteczkaSłodkości

Budyniowe ciasteczka

Dawno nie było u mnie żadnych ciasteczek. Z tej okazji przygotowałam kruche, budyniowe ciasteczka. Pięknie pachną wanilią, a znikają w oka mgnieniu. Z ciasta wychodzi ok 40 ciasteczek, które możesz po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub np. polać roztopioną czekoladą.

Przepis na: Budyniowe ciasteczka

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 70 g cukru
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)

Budyniowe ciasteczka
Wykonanie:

Z miękkiego masła oraz pozostałych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę czasu.

Ciasto dzielimy nożem na małe, lecz równe części. Z każdej formujemy ciasteczka w kształcie literki C. Piec przez ok 12-15min w temp 190 stopni, aż będą ładnie rumiane. Z ciasta wychodzi ok 40 ciasteczek.

Gdy przestygną to opcjonalnie można je oprószyć cukrem pudrem.


Budyniowe ciasteczka

Budyniowe ciasteczka

Budyniowe ciasteczka

Przepis od Ala piecze i gotuje

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

5 Comments

  1. Piekne ciasteczka, zjadłoby sie 😉 ps; paznokcie pieknie się komponuja z kolorystyka na zdjęciu 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close