SernikiSłodkości

Brzoskwiniowy sernik na zimno z galaretką krystaliczną (przezroczystą)

W cieplejsze dni wykonanie sernika na zimno jest zawsze trafnym wyborem. Jest bardzo prosty do przygotowania, lekki jak puszek, mocno owocowy. Swój serniczek przygotowałam z brzoskwiniami, z galaretką przezroczystą oraz okrągłymi biszkoptami.

Przepis na: Brzoskwiniowy sernik na zimno z galaretką krystaliczną (przezroczystą)

 Łącznie: 70 min

Składniki:

  • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 400 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa (galaretkę można zastąpić 2 łyżkami żelatyny)
  • 100 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 2 galaretki krystaliczne o smaku cytrynowym
  • 750 ml wrzątku
  • puszka brzoskwiń
  • paczka okrągłych biszkoptów

Wykonanie:

2 galaretki krystaliczne rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy w chłodne miejsce do jej stężenia na kilka godzin.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec jej ubijania dodajemy cukier puder.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone, serek homogenizowany oraz przestygniętą, tężejącą już galaretkę. Całość miksujemy na małych obrotach miksera.

Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy równomiernie biszkopciki, boki foremki również można stopniowo okładać biszkopcikami. Nakładamy gęstą masę, wyrównujemy wierzch, a na nim nakładamy warstwę owoców (brzoskwinie). Wkładamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka będzie już wystarczająco stężała wtedy wylewamy ją na owoce. Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego!


Brzoskwiniowy sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Brzoskwiniowy sernik na zimno

Print Friendly, PDF & Email
Tagi