vitamoc blendery
vitamoc blendery
RecenzjeWarsztaty i recenzje

Blender wysokoobrotowy Happycall – recenzja

Blender wysokoobrotowy firmy Happycall Axlerim mam od niedawna. Używam go codziennie, poznając jego możliwości i muszę napisać, że jestem wyjątkowo zadowolona i niewiarygodnie pozytywnie zaskoczona. To rewelacyjne urządzenie kuchenne, które ma moc 3,5KM i 25000 obr./min. Przygotował mi np. najlepsze masło orzechowe, jakie w życiu jadłam! Dodatkowo zrobiłam w nim rewelacyjny słoneczny koktajl wieloowocowy oraz aksamitny krem z batatów, curry oraz papryczki chili. Przepisy znajdują się poniżej 🙂Blender wysokoobrotowy Happycall - recenzja

Jest to mały, elegancki i przede wszystkim stosunkowo lekki blender. Dzięki swojej prostocie będziemy mieli pewność, że wpasuje się w każdy wystrój kuchni, a co ważniejsze nie zajmie w niej dużo miejsca.

Warto zaznaczyć, iż nie jest to zwykły blender, tylko blender wysokoobrotowy a to jest już baaaaardzo duża różnica!

Pojemny dzbanek przyda się do przygotowywania sycących, ciepłych zup czy kremów, a profesjonalne ostrza poradzą sobie z rozdrobnieniem wszelkiego rodzaju owoców i warzyw. Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych technologii, blendery zaopatrzone są w system kontrolujący temperaturę, który wraz z wykorzystaniem wysokich obrotów przyczynia się do zachowania wszelkich wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych zawartych w potrawach. Jest to idealny wybór dla tych, którzy dbają o zdrowe odżywianie oraz własne samopoczucie. Posiada również blokadę bezpieczeństwa, przed uruchomieniem bez założonego kielicha.

W blenderze Happycall wszystkie ustawienia znajdują się w jednym pokrętle, co daje nam bardzo zrozumiały obraz ustawień. Ma również specjalnie zaprojektowany kielich. Odporny jest na zimne jak i ciepłe potrawy. Kielich blendera zamyka pokrywa i zatyczka z miarką. W tym blenderze mamy aż 6 ostrzy ułożonych w trzech różnych płaszczyznach. Dzięki takiemu ustawieniu blender miesza produkty w poziomie jak i w pionie. Jest on niesamowicie mocny i bez wątpienia poradzi sobie z najtrudniejszymi zadaniami.

Fajną opcją jest kontrolowanie temperatury zup czy koktajli dzięki wbudowanemu w popychacz termometrowi. Jeżeli jednak chcemy by zupa miała trochę wyższą temperaturę należy na chwilę ponownie włączyć obroty. W tym blenderze występuje proces generowania ciepła na poziomie cząsteczkowym, więc po 8 min. mamy ciepłą zupę krem, która nie ma 100 stopni, więc nie traci wartości odżywczych.

Happycall stwarza użytkownikowi możliwość indywidualnego sterowania ilością obrotów lub zastosowanie jednego z trzech dostępnych programów:

  • zupy
  • smoothie /koktajle
  • drinki /napoje

Skala manualnego stopnia rozdrobnienia podzielona jest na 10 różnych wartości, gdzie maksymalna to 25.000 obr/min. Wystarczy lekko przekręcić pokrętło, by włączyć urządzenie, a następnie płynnie przechodzić na inne stopnie. Dzięki takiej mocy, wszystko, co w nich zblendujemy będzie miało super gładką jednolitą konsystencję. Drobne pestki z truskawek, czy włoski z liści szpinaku lub z łodyg selera naciowego będą zmielone niemalże na pył i praktycznie niewyczuwalne w koktajlach.

Co można przygotować w blenderze Happycall?

  • lemoniada
  • mrożone napoje
  • lody (sorbetowe i mleczne)
  • sok
  • przecier
  • mleko roślinne
  • obiadki dla niemowląt
  • puree
  • pasty roslinne
  • sosy
  • mielenia kawy i ziaren
  • wyrabianie ciasta (naleśnikowe, chlebowe itp)

SŁONECZNY KOKTAJL – prawdziwa moc witamin!

Porcja dla 2-3 osób.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 3 mandarynki
  • 1 awokado
  • 2 jabłka
  • 1/2 banana
  • kawałek świeżego ananasa
  • 1/2 szklanki wody

Owoce obieramy, kroimy w większą kostkę, wkładamy do kielicha. Wlewamy dodatkowo wodę, zamykamy pokrywą oraz nakładamy zatyczkę. Przekręcamy na program koktajle i przetrzymujemy kilka sekund.

Blender Happycall - recenzja

Blender Happycall - recenzja

Blender Happycall - recenzja

MASŁO ORZECHOWE – najlepsze jakie w życiu jadłam!

Składniki:

  • 600 g orzeszków ziemnych

Orzeszki wrzucamy do blendera/malaksera (można je wcześniej podprażyć lekko na patelni – ja ten krok pominęłam), dodajemy szczyptę soli i miksujemy na programie koktajle. W czasie blendowania należy od czasu do czasu zeskrobać orzechy ze ścianek blendera. Wyrobienie idealnie kremowego masła orzechowego zajmuje w tym blenderze dosłownie kilka minut.

 

Blender Happycall - recenzja

Blender Happycall - recenzja

Blender Happycall - recenzja

Blender Happycall - recenzja

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z BATATÓW, CURRY I PAPRYCZKI CHILI – idealny na styczniowe, chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 3 większe bataty
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 papryczka chili
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu
  • natka pietruszki
  • natka koperku
  • sól, pieprz

Bataty obieramy, kroimy. Następnie wrzucić do blendera wraz z pozostałymi warzywkami i przyprawami. Dolać bulionu oraz mleczka kokosowego, przyprawić i włączyć program zupy, po czym ustawić na najwyższe obroty, na ok. 8-10 minut. Po tym czasie spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić lub dolać więcej wody.

Po 4 minutach:

Blender wysokoobrotowy Happycall - recenzjaPo 8 minutach:

Blender wysokoobrotowy Happycall - recenzja

Podsumowanie:

Podsumowując blender działa wręcz doskonale, a nawet sam się potem po sobie myje! 🙂 Dla fanów owocowych,warzywnych smoothie będzie idealny, a to przecież tylko jedna z jego funkcji. Sprawdzi się w kuchni podczas przygotowywania wielu różnych potraw. Kosztuje 1990 zł i można powiedzieć, że to jest jego jedyna wada. Jednakże analizując rynek blendera wysokoobrotowego o takich parametrach jakie posiada Happycall uważam, że jest to dobra cena. Wysoka moc gwarantuje jego dobrą pracę i długą żywotność.

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close