vitamoc blendery
vitamoc blendery
Dania mięsneObiady

Bigos z suszoną suszoną śliwką z wolnowaru Crock-Pot

Bigos zazwyczaj jest kojarzony jako ciepłe danie na imprezach, andrzejkach, imieninach itp. Wielka szkoda, ponieważ jest fajnym urozmaiceniem od “schabowego”. Ja przyrządzam bigos co jakiś czas, zazwyczaj z kiełbasą, boczkiem oraz suszoną śliwką i w takiej kombinacji chyba mi smakuje najbardziej. Tym razem przygotowałam go przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic, dzięki czemu można równie dobrze wyciągnąć naczynie główne z podstawy wolnowaru i podsmażyć sobie część składników na płycie indukcyjnej, czy innej kuchence.

Przepis na: Bigos z suszoną suszoną śliwką z wolnowaru Crock-Pot

 Łącznie: 6 h

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 400 g kiełbasy zwyczajnej
  • 200 g boczku
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 150 g marchewki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • szczypta soli, pieprzu
  • 350 ml wody
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 70 g suszonych śliwek

Wykonanie:

Do misy wolnowaru z powłoką Dura Ceramic wlewamy olej oraz dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy na płycie gazowej/indukcyjnej (jeżeli Twój wolnowar nie posiada takiej powłoki to podsmaż cebulkę po prostu na patelni i dodaj ją do misy wolnowaru) wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą oraz boczkiem. Naczynie wolnowaru wkładamy do postawy. Dodajemy kapustę, startą na tarce marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę soli, pieprzu. Wlewamy wodę, dodajemy jeszcze paprykę słodką oraz koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy przez 4,5 h (przy ustawieniu 2). Po tym czasie dodajemy suszoną śliwkę i gotujemy jeszcze przez 1 h (ustawienie 1).


Bigos z suszoną suszoną śliwką

Bigos z suszoną suszoną śliwką

Bigos z suszoną suszoną śliwką

Bigos z suszoną suszoną śliwką

*wpis powstał przy współpracy partnerskiej z firmą DLF Sp. z o.o. 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close