Przekąski

Bieszczadzkie proziaki

Dzisiaj zabieram Was w pyszne bieszczadzkie smaki, a mianowicie proziaki! Są to puchate bułeczki na sodzie i maślance, które nie raz, nie dwa jedliśmy jak byliśmy dziećmi. Dawniej zajadałam się nimi najczęściej z domowym masłem lub masłem czosnkowym. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na piknik, wycieczkę rowerową czy domówkę. To z czym je podacie zależy tylko i wyłącznie od Was. Ja polecam serek twarogowy ze szczypiorkiem i czosnkiem, pomidorki koktajlowe oraz salami. Coś pysznego!

Przy okazji zachęcam Was do wzięcia udziału w loterii organizowanej przez firmę Balcerzak. Trwa ona w dniach  27.04-24.06.2018 r., a do wygrania są świetne nagrody jak: Nissan Juke, zestawy desek kuchennych, a także vouchery do Decathlona na wybrany rower czy inne produkty. Szczegóły konkursu możesz zobaczyć tutaj (klik).

Przepis na: Bieszczadzkie proziaki

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 25 min

Składniki:

  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • ok. 1/2 kg mąki
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • Salami 2 smaki 100 g Balcerzak
  • pomidorki koktajlowe
  • 3 łyżki serka twarogowego śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka szczypiorku lub koperku

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko oraz maślankę. Zaczynamy wyrabiać gładkie ciasto, po chwili dodajemy sodę i nadal wyrabiamy, lecz staramy się jak najmniej podsypywać mąką.

Ciasto ma być dość luźne jednak powinno nie kleić się zbytnio do rąk. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, a następnie rozwałkowujemy na niej ciasto(ok. 1,5 – 2,5 cm grubości). Szklanką wycinamy kółeczka. Następnie zostawiamy je na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Smażymy na suchej (bez jakiegokolwiek tłuszczu) na lekko rozgrzanej patelni z obu stron.

Ser rozrabiamy z posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdego proziaka nakładamy serek, a następnie przy pomocy wykałaczki wbijamy pomidorka koktajlowego oraz salami. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi