vitamoc blendery
vitamoc blendery
Babeczki i muffinySłodkości

Znikające babeczki

Jakie macie najciekawsze, niezapomniane historie związane z Wielkanocnymi wypiekami? Ja mam ich sporo w zanadrzu. Będąc małą dziewczynką, która pchała się drzwiami i oknami do kuchni uwielbiałam każde rodzinne spotkanie, czy to święta, urodziny czy imieniny. Dlatego, że mogłam wtedy wykonać swoje bardziej lub mniej udane wypieki. Wierząc w zębowe wróżki, które dawały pieniążki za każdego wypadniętego ząbka, Świętego Mikołaja chodzącego z prezentami w Boże Narodzenie, potrzebowałam kogoś magicznego w Święta Wielkanocne. (A tak przy okazji to nie wiem jak u Was ta tradycja się zachowała lecz u mnie własnoręcznie robione ciasteczka i mleko dla Mikołaja to była podstawa i normalka.) Skoro z tymi świętami łączą się głównie pisanki oraz króliczki wielkanocne to przede wszystkim co roku malowałam jajka farbami tworząc piękne pisanki. Jednak doszło do kilku pewnych nieprzyjemnych incydentów kiedy moje kilkutygodniowe pisanki się niefortunnie stłukły i tak śmierdziało w całym moim domu, że do dziś mam do nich uraz. Od tamtej pory do koszyczka wielkanocnego koniecznie musiał być wsadzony chociaż jeden mój wypiek. Dlatego od dawien dawna co roku piekę króliczki lub mini babki wielkanocne. Przecież do koszyczka nie zmieściłaby się taka wielka babka więc trzeba było sobie inaczej radzić. Po święceniu koszyczka, gdy wracałam pieszo do domu zawsze z bratem wsuwaliśmy moje własnoręcznie upieczone słodkości. Niestety nic dla rodziców już nie zostawało. Teraz co roku mama mówi, abym zrobiła podwójną porcję babeczek bo są to najszybciej znikające babeczki na świecie! 🙂

Przepis na: Znikające babeczki

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki posypki maczek o smaku mango Delecty

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • łyżka posypki maczek o smaku mango Delecty

BABECZKI
Krok 1 

Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukry, miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko, miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy posypkę mango, mieszamy łyżką. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu przygotowujemy gęsty lukier z cukru pudru oraz wody. Wierzch posypujemy posypką. Smacznego!


BABECZKI

babeczki

babeczki

babeczki

babeczki
Piecz... ot tak... prosto z serca!

Print Friendly, PDF & Email
Close