vitamoc blendery
vitamoc blendery
Zupy

Aksamitna pomidorowa z passaty

Nareszcie długi majowy weekend! Przez moje zamiłowanie do gotowania, pieczenia to od rana nie wiem w co ręce włożyć 🙂 W moim dzisiejszym obiadowym menu pojawiła się najlepsza jaką do tej pory jadłam aksamitna pomidorowa z passaty od Łowicza! Zawsze używałam własnoręcznie robionego przecieru z pomidorów lub kupnego w słoiczku lecz tym razem stwierdziłam, że muszę spróbować tej pysznej passaty, o której już kilka razy słyszałam. Jak dla mnie rewelka! Przygotowałam ją z mnóstwem przypraw, dużej ilości pietruszki, czosnku plus dodatkowo podałam ją w troszkę innym wydaniu ponieważ skusiłam się na domowe, zapiekane grzanki (z bagietki). Całość wyszła tak pyszna, że łooooooo! 🙂 Troszkę mi zajęło zrobienie napisu ŁOWICZ (mam nadzieję, że jest dość wyraźny bo bardzo się starałam, jednak z moimi zdolnościami bywa różnie :P). Udanego odpoczynku!

Przepis na: Aksamitna pomidorowa z passaty

  Łącznie: 55 min

Składniki:

  • 1 duża passata pomidorowa firmy Łowicz
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • duża garść posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki

Dodatkowo:

  • bagietka zwykła lub czosnkowa

pomidorowa z passaty
Krok 1 

Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek do zeszklenia..


pomidorowa z passaty
Krok 2 

Passatę przelewamy do garnka. Dodajemy do niej przesmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy.


pomidorowa z passaty
Krok 3

Bagietkę kroimy w poprzek, polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy oregano plus dodatkowo przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec około 10 minut w temp. 180 stopni.


pomidorowa z passaty
Krok 4

Ręcznym blenderem miksujemy całość, aby cebula, czosnek i pietruszka połączyły się z przecierem. Całość zagotowujemy, dodajemy wymieszaną w kubku śmietanę, mąkę oraz pół szklanki bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę bulionu i ponownie zagotowujemy. Sprawdzamy czy zupa jest odpowiednio doprawiona. Zdejmujemy z ognia, podajemy z grzankami.


pomidorowa z passaty

pomidorowa z passaty
Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close