Zupy

Zupa grzybowa z wolnowaru

Kto się potrafi oprzeć aromatycznej zupie grzybowej? Ja dodałam do mojej pieczarki, suszone borowiki, suszone podgrzybki. Osobno ugotowałam makaron świderki. Zupę grzybową przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic.   Wykonanie: Misę wolnowaru wyjmujemy, smażymy na płycie indukcyjnej z małą ilością oleju ...

Czytaj dalej »

Świąteczna zupa z suszonych owoców

Świąteczna zupa z suszonych owoców na bazie naparu Basilur może być fajną alternatywą dla wigilijnego suszu. Przygotowałam ją z makaronem w kształcie serduszek, jednakże można go pominąć. Wykonanie: W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, wtedy wsypujemy suszone owoce, zaparzony napar z suszu owocowego. Całość gotujemy na małym ...

Czytaj dalej »

Barszcz na żeberkach z wolnowaru

Barszcz czerwony na żeberkach, który można przygotować na domowym zakwasie buraczanym jest to mistrzostwo świata w zimny dzień. Jest kwaśny, aromatyczny i idealnie przyprawiony. Taki barszcz można przygotować nie tylko na święta, lecz również w każdy zwykły dzień. Do niego idealnie pasują paszteciki czy krokiety. Barszcz przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką ...

Czytaj dalej »

Zupa z dyni i batatów

Może mieliście ostatnio okazję obejrzeć recenzję robota wielofunkcyjnego Kohersen (klik). Przy jego użyciu przygotowałam świetną dyniową chałkę z maślaną kruszonką. Tym razem użyłam również dyni, lecz w całkiem innym wydaniu. Przygotowałam aromatyczną zupę z dyni, batatów. Dodałam do niej również mleko kokosowe, curry co nadało ...

Czytaj dalej »
Krem z kurek

Krem z kurek

Sezon na grzyby uważam za otwarty! Z tej okazji przygotowałam pyszny krem z kurek oraz pieczarek. Można go podawać w wersji solo lub np. z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzankami itp. W każdym wariancie smakuje super. Wykonanie: Do gotującej się wody wrzucamy pietruszkę, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, koperku, liście magi, przyprawiamy ...

Czytaj dalej »

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa- mój smak dzieciństwa! 🙂 Jest to jedna z najlepszych i najsmaczniejszych zup, które dość często przygotowuję. Polecam dodanie do niej drobnego, małego makaronu np. muszelki.

Czytaj dalej »
Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Jedliście kiedyś krem ze szparagów? Ja również nie, więc koniecznie musiałam go przygotować 🙂 W końcu jest sezon na szparagi, więc warto się pokusić żeby coś z nich fajnego przygotować. Szczerze mówiąc nie wiedziałam jak się za nie zabrać więc zainspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla i wyszedł całkiem niezły. Użyłam zielone ...

Czytaj dalej »
Pomidorówka - najlepsza!

Pomidorówka – najlepsza!

Myślę, że nie ma osoby, która by nie lubiła zupy pomidorowej z makaronem. Przy tej okazji zdaję sobie sprawę, że każdy może ją przygotowywać podobnie, lecz każdemu wyjdzie inna mimo, że każdy używa praktycznie tych samych składników. Przecież to klasyk w kuchni Polskiej! Moja wersja na pomidorówkę jest naprawdę bardzo smaczna, ...

Czytaj dalej »
Najlepsza grochówka

Najlepsza grochówka

Nie ma nic lepszego jak domowa, pyszna grochówka. Nie bez powodu mówi się, że jest to zupa wojskowa. W końcu to jedna z najbardziej sycących zup jakie istnieją. Powinna być dość gęsta, zawiesista, pięknie pachnąca kiełbaską, a także wędzonym boczkiem lub żeberkami. W moim domu zawsze się przygotowuje taką ...

Czytaj dalej »
Rosół z domowym makaronem

Rosół z domowym makaronem

Jeżeli miałabym odpowiedzieć jaka zupa najbardziej kojarzy mi się z niedzielnym obiad to od razu odparłabym, że rosół. Odkąd pamiętam moja babcia, która mieszka dom obok zawsze w niedzielę robiła tą pyszną zupkę na prawdziwej kurze oraz domowym makaronem i nas do siebie na nią zapraszała. Ciężko mi będzie kiedykolwiek ...

Czytaj dalej »