Strona Główna / Zupy / Zupa Pho z wołowiną

Zupa Pho z wołowiną

Zupa Pho jest bardzo popularna – nie tylko w krajach Azji. Bulion Pho podawany jest na całym świecie. Ten pyszny rosół przygotowuje się na bazie wołowiny lub kurczaka z dość niecodziennymi jak dla nas przyprawami.
Zupa Pho powinna mieć ciemny kolor, być lekko słodka, lekko słona, pikantna, aromatyczna o głębokim smaku i pięknym aromacie. Jest obłędnie dobra! Jeżeli lubisz takie azjatyckie smaki to gorąco ja polecam! 🙂

Przepis na: Zupa Pho z wołowiną

  Łącznie:  2,5 h

 Liczba porcji: 6-8

Składniki :

  • 0,7 kg kości wołowych
  • 0,3 kg polędwicy wołowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (korzeń)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • liście kaffiru firmy House of Asia – 3 większe
  • limonka – 1/2 szt.
  • szczypta papryki ostrej
  • makaron ryżowy firmy House of Asia
Zupa Pho z wołowiną
Krok 1

Kości wołowe wraz z pokrojoną na mniejsze kawałki polędwicą pieczemy razem z warzywami (cebulą, pietruszką i marchewką) w 180°C przez ok. 1 godzinę. Przekładamy do garnka, następnie zalewamy zimną wodą (ok. 3 l wody). Dodajemy ziele angielskie, imbir w kawałku, szczyptę papryki ostrej, sos rybny, sok z połowy limonki, pieprz mielony, sól oraz posiekane listki bazylii. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu. Przekładamy makaron do miski.  Dodajemy kawałki polędwicy wołowej, następnie zalewamy odcedzonym bulionem. Smacznego!

Zupa Pho z wołowiną

Zupa Pho z wołowiną

Zupa Pho z wołowiną

Zupa Pho z wołowiną

Print Friendly, PDF & Email