Strona Główna / Zupy / Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa- mój smak dzieciństwa! 🙂 Jest to jedna z najlepszych i najsmaczniejszych zup, które dość często przygotowuję. Polecam dodanie do niej drobnego, małego makaronu np. muszelki.

Przepis na: Zupa kalafiorowa

  Łącznie: 45 min 

Składniki:

  • 4 litry wody
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1 kg kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki
  • makaron muszelki
  • sól
  • pieprz
  • magi do smaku
Zupa kalafiorowa
Krok 1 

Do gotującej się wody dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę, poszatkowany kalafior na mniejsze kawałki oraz vegetę, pietruszkę, koperek. Do kubka nalewamy 1/2 szklanki wody, mąkę oraz śmietanę- wszystko dokładnie mieszamy łyżeczką, aby nie było grudek, wlewamy do garnka. Po ok. 30 minutach gotowania wsypujemy 2 garście makaronu (najlepiej małych muszelek), całość doprawiamy do smaku. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email