Strona Główna / Obiady / Dania jarskie / Ziemniaki pieczone z cebulką

Ziemniaki pieczone z cebulką

Ziemniaki pieczone z cebulką, czosnkiem, koperkiem oraz pietruszką to pomysł na świetny dodatek do tradycyjnego obiadu. Nie tylko do kotleta schabowego, z którym smakuje rewelacyjnie, ale również do wszelakich rodzajów mięs. Są po prostu przeepyszne! Koniecznie przygotujcie je w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, aby były równomiernie przypieczone. Jeżeli tego nie zrobisz mogą wyjść twarde, surowe w środku, a na zewnątrz przypalone.

Przepis na: Ziemniaki pieczone z cebulką

  Łącznie: 70 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka koperku
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
Ziemniaki pieczone z cebulką
Krok 1 

Ziemniaki obieramy, kroimy w połówki lub jeszcze mniejsze kawałki (w zależności od wielkości ziemniaków). Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, solimy, pieprzymy, polewamy roztopionym masełkiem oraz posypujemy posiekanym koperkiem oraz odrobiną natki pietruszki. Cebulę oraz czosnek kroimy, obsypujemy nimi ziemniaki, całość mieszamy. Piec przez godzinę pod przykryciem w temp. 190 stopni.

Ziemniaki pieczone z cebulką

Ziemniaki pieczone z cebulką

Ziemniaki pieczone z cebulką

Print Friendly, PDF & Email