Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Zawijane drożdżówki z dżemem

Zawijane drożdżówki z dżemem

Zawijane drożdżówki z dżemem – idealne na wynos do pracy, szkoły. Wystarczy je wykonać wieczorem dzień wcześniej, a na drugi dzień cała rodzinka może się zajadać mięciutkimi drożdżówkami. Jeżeli nie lubicie pączków lub nie potraficie ich przygotować to polecam te pyszne drożdżówki, które niczym nie odstają od tradycyjnych pączków. Są bardzo proste, fajnie wyglądają tylko jedna ważna uwaga: dżem lub marmolada musi być dość twardy ponieważ jeżeli będzie rzadki/płynny to całość wypłynie podczas ich pieczenia. Po upieczeniu oprószcie je cukrem pudrem lub polejcie lukrem.

Przepis na: Zawijane drożdżówki z dżemem

  Łącznie: 90 min

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 130 g roztopionego masła

Dodatkowo:

  • dżem malina z aronią firmy Stovit
  • 1 roztrzepane jajko
Zawijane drożdżówki z dżemem
Krok 1 

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się). Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.

Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach około 20 x 40 cm. Posmarować ciasto dżemem zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą palców nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 – 15 minut.

Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 – 18 minut. Można polukrować, opcjonalnie.

Zawijane drożdżówki z dżemem

Zawijane drożdżówki z dżemem

Zawijane drożdżówki z dżemem

Zawijane drożdżówki z dżemem

Print Friendly, PDF & Email