Strona Główna / Przekąski / Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą

Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą

Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą krakowską, żółtym serem, kukurydzą oraz pietruszką to pomysł na pyszne przekąski imprezowe na ciepło. Są proste do zrobienia i super się prezentują jeżeli wykonasz je w miarę równych rozmiarach oraz równomiernie rozłożysz je blisko siebie, tak aby były łatwe do oderwania. Oczywiście możesz je upiec np. w foremce na muffiny lub każde z osobna w kokilkach do zapiekania. Pewnie Was nie zdziwię pisząc, że najlepiej smakują kiedy jeszcze są ciepłe!

Przepis na: Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą

 Liczba porcji: 9

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła lub oliwy
  • szczyptę pieprzu

Farsz:

  • 10 dag żółtego sera w plasterkach
  • 130 g kiełbasy krakowskiej podsuszanej w plasterkach firmy Duda
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 puszki kukurydzy
Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn drożdżowy, pozostałe ciepłe mleko, sól, szczyptę pieprzu, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkowałam na kształt kwadratu o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Wycięłam wzdłuż 9 pasków o szerokości ok. 3 cm. W miseczce wymieszać majonez, posiekaną drobno pietruszkę, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Każdy pasek ciasta smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy żółty ser w plasterkach, kukurydzę oraz kiełbasę krakowską. Zawijamy każdą bułeczkę z osobna.

Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą
Krok 2

Zwinięte bułeczki przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa więc upiekłam 9 bułeczek). Pieczemy bułeczki w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. (Ja piekłam w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Smacznego!

Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą

Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą

Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą

Zawijane bułeczki czosnkowe z kiełbasą

Print Friendly, PDF & Email