Strona Główna / Słodkości / Desery / Zapiekany ryż z jabłkami + cynamonowe nadzienie

Zapiekany ryż z jabłkami + cynamonowe nadzienie

Zapiekany ryż z jabłkami robię od czasu do czasu i to nie tylko jako deser, czasem również traktuję go jako obiad, gdy nie mam ochoty na nic mięsnego. Jest to pyszny, syty posiłek, który zawsze znika w mgnieniu oka. Przygotowuję go tradycyjnie: ryż gotuję na mleku wraz  z cukrem waniliowym, jabłka prażę sama lub używam gotowych, a dodatkowo przygotowuję cynamonowe nadzienie, które sprawia, że całość nie jest mdła i sucha. Do tego jak pięknie cynamonem! Koniecznie wypróbujcie, ponieważ przepis jest banalnie prosty 🙂

Przepis na: Zapiekany ryż z jabłkami + cynamonowe nadzienie

 Przygotowanie:  30 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 50 min

 Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 3 saszetki białego ryżu
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 l wody
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek prażonych Stovit

Cynamonowe nadzienie:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 180 g śmietany 18 %

Wykonanie:

Ryż gotujemy w wodzie oraz mleku. Wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy ok. 20 minut aż ryż będzie gotowy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę ryżu, nakładamy równą warstwę jabłek prażonych, kolejną warstwę ryżu. W misce mieszamy ze sobą cukier trzcinowy, cynamon oraz śmietanę. Gdy powstanie jednolita masa to nakładamy ją na ryż. Piec przez 20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email