Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Zapiekane schabowe

Zapiekane schabowe

Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Możesz je przecież „stuningować” i zrobić z nich wypasione danie 🙂

Moja propozycja jest następująca: usmaż kotlety schabowe w tradycyjnej panierce. Następnie ułóż na blaszce, udekoruj papryką czerwoną, kaparami, pomidorami suszonymi, mozzarellą oraz posiekanym koperkiem. Zapiecz przez 10-15 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami <3

Przepis na: Zapiekane schabowe

 Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1/2 kg schabu
  • szczypta soli, pieprzu,przyprawy do schabu
  • 3-4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kapary Bulerias (Stovit)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 dag mozzarelli
  • odrobina posiekanego koperku
Zapiekane schabowe
Krok 1 

Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem).

Schab kroimy w grubsze plastry. Lekko ubijamy tłuczkiem, przyprawiamy, a następnie smażymy kotlety na patelni. Najpierw moczymy każdy kawałek schabu w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy z obu stron.

Gotowe kotlety nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na każdego kotleta nakładamy pokrojoną paprykę, kapary, suszone pomidory.

zapiekane schabowe
Krok 2

Na koniec posypujemy każdego kotleta startą mozzarellą i posiekanym koperkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut aż ser się rozpuści. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

zapiekane schabowe

zapiekane schabowe

zapiekane schabowe

Print Friendly, PDF & Email