Strona Główna / Słodkości / Naleśniki i omlety / Zapiekane naleśniki z serem

Zapiekane naleśniki z serem

Jaki jest Wasz smak dzieciństwa? Ja jako prawdziwy niejadek żywiłam się głównie daniami jarskimi jak np. pierogi ruskie (chociaż z nich kiedyś nawet wyciągałam cebulę 🙂 ), racuchy drożdżowe z jabłkami, czy naleśniki z serem. Mięso kiedyś mogło dla mnie nie istnieć, więc takie obiady były moim głównym przysmakiem. Wczoraj postanowiłam przygotować zapiekane naleśniki z serem, które w waniliowej zalewie smakują wręcz wybornie.

Przepis na: Zapiekane naleśniki z serem

  Łącznie: 45 min

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 200g białego sera (ja użyłam chudego w kostce)
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu akacjowego Stovit
  • opcjonalnie łyżka rodzynek

Zalewa:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 jaja
  • 32g cukru z wanilią
  • 1 łyżka miodu akacjowego Stovit
Zapiekane naleśniki z serem
Krok 1 

Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oliwy. Składniki na masę serową blendujemy blenderem, (kto nie posiada blendera to rozgniata wszystko widelcem około 2 minut). Naleśniki faszerujemy serem, zawijamy w rulonik, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym lub foremce (ja mam dość małe naczynie, więc każdego naleśnika przecięłam na pół).

Zapiekane naleśniki z serem
Krok 2

Najpierw ubijamy lekko śmietankę, później dodajemy jajka, miksujemy chwilkę razem ze śmietaną i cukrem oraz miodem do połączenia składników, zalewamy naleśniki. Piec około 22-25 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego!

Zapiekane naleśniki z serem

Zapiekane naleśniki z serem

Zapiekane naleśniki z serem

Print Friendly, PDF & Email