Wuzetka idealna

Wuzetka to klasyka! Nie znam nikogo kto nie lubi tego ciasta- jest po prostu rewelacyjne i sprawdzi się na każdej imprezie czy to w gronie znajomych czy większych, bardziej uroczystych. Wuzetka z mojego przepisu jest nie za słodka, stabilna i bardzo dobrze się ją kroi.

Przepis na: Wuzetka idealna

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100ml oleju
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy
  • 4 jajka

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub 2 listki żelatyny

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa – najlepiej mleczna
  • ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%

Krok 1

Zaczynamy od ciasta czekoladowego: Przygotowujemy kawę i następnie całkowicie ją studzimy. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W taki sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

Krem: Żelatynę zalać zimną wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać przez kilka sekund w mikrofali lub nad parą wodną, do rozpuszczenia; lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.

 

Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w dowolnym kształcie, dekorujemy startą czekoladą.

 

Wuzetka

Wuzetka

Wuzetka

Print Friendly, PDF & Email