Strona Główna / Warsztaty i recenzje / Recenzje / Wolnowar Crock-Pot – recenzja

Wolnowar Crock-Pot – recenzja

Zastanawiacie się nad kupnem wolnowaru, lecz nie wiecie do końca do czego można go używać i jakie ma funkcje?

Może go już posiadacie i szukacie sprawdzonych przepisów?

Przygotowałam dla Was recenzję wolnowaru firmy Crock-Pot 6 litrowy DuraCeramic wraz z dwoma przepisami.

Co to jest wolnowar?

Wolnowar (slowcooker, crockpot) jest to elektryczny garnek przeznaczony do długiego gotowania potraw w niskiej temperaturze (poniżej 100 stopni C). Historia wolnowarów sięga lat 70tych XX wieku, a pierwsze z nich powstawały pod marką Crock-Pot.
Urządzenie  jest bardzo proste w obsłudze i składa się z trzech elementów:
  • Multifunkcyjnego naczynia przystosowanego do gotowania na kuchence grzewczej, w piekarniku i przechowywania w lodówce
  • Podstawy z elementem grzewczym z przewodem zasilający
  • Pokrywki szklanej z możliwością mycia w zmywarce, przechowywania w lodówce i używania w piekarniku

Wolnowar Crock-Pot

Wolnowar Crock-Pot

Multifunkcyjne naczynie jest odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek, także indukcyjnych. Wyjmowane naczynie pokryte jest powłoką DuraCeramic. Jest to specjalnie przystosowana naturalna powłoka ceramiczna, która przekazuje ciepło szybciej, a następnie wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiega przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe dania można przygotować szybciej.
Warto wspomnieć, iż naczynie jest termoodporne – co oznacza, że po wyjęciu z lodówki/zamrażarki można je od razu postawić na kuchence, aby podgrzać potrawę.

Wolnowar Crock-Pot

Wbudowany timer po ustalonym czasie przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury, aby zachować Twoje danie gorące i gotowe do spożycia. Pojemność naczynia 6 l, jest idealna dla 7 osób.

Podstawa podgrzewająca została wyposażona w dwa pokrętła i elektroniczny wyświetlacz. Pokrętłem usytułowanym po lewej stronie ustawimy temperaturę podgrzewania. Dostępne są trzy ustawienia:

  • LOW
  • HIGH
  • oraz podtrzymanie temperatury gotowego już dania

Pokrętłem po prawej stronie ustawimy czas (od pół godziny do 20 godzin). Po skończonym czasie gotowania urządzenie przechodzi w tryb podgrzewania i świeci się na niebiesko lampka pośrodku.

Kolejnym elementem wolnowaru jest ceramiczne naczynie. Nie jest ono ciężkie, spokojnie można je przenosić w kuchni. Ma ono prostą budowę bez wystających elementów czy zakamarków dzięki czemu jest łatwy w ręcznym myciu. Do ceramicznego naczynia dopasowana jest również szklana pokrywka. Trzeba przyznać, że cały wolnowar jest wykonany z solidnych materiałów odpornych na zarysowania. Wszystkie elementy fajnie do siebie pasują, a samo urządzenie prezentuje się na blacie kuchennym elegancko i stylowo. Będzie pasować do każdego rodzaju kuchni (nawet takiej bardzo nowoczesnej).

Wolnowar Crock-Pot

Przepisy

Zanim zostałam posiadaczką wolnowaru i jak o nich czytałam to słyszałam zawsze bardzo pozytywne komentarze. Nie ukrywam, że pokładałam w nim nadzieje, w sensie „samo mi się ugotuje”, a ja nie muszę pilnować czasu gotowania i wtedy w międzyczasie mogłabym wykonywać sto innych czynności nie martwiąc się, że coś mi się przypali, spali itp.

Pierwszy przepis jaki na nim wykonałam to było leczo. Jest to potrawa, która w wolnowarze wychodzi lepiej niż gotowana tradycyjnie w garnku, z reguły wymaga długiego czasu gotowania, czy duszenia. Leczo gotowane w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Robi się praktycznie samo!

Składniki:

  • 20 dag kiełbasy
  • 1 kg cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szklanki wody

Wlej olej do zdejmowanego naczynia do gotowania, następnie postaw na kuchence w celu jej nagrzania. Do ceramicznego naczynia dodałam pokrojoną cebulkę, czosnek, po chwili pokrojoną kiełbaskę. Zdejmij naczynie z kuchenki i umieść je na podstawie grzewczej. Dodaj pozostałe składniki, przykryj pokrywką. Gotuj przez 4-5 godzin przy ustawieniu 2.

Wolnowar Crock-Pot

Wolnowar Crock-Pot

Na deser przygotowałam jabłka z miodowo-orzechowym nadzieniem. Jest to świetny pomysł na małe co nieco.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Jabłka należy wydrążyć z pestek i do ich zagłębienia delikatnie wepchać nadzienie. Posypujemy wierzch cynamonem, układamy do naczynia wolnowaru. Następnie przykryj pokrywką i gotuj przez 1 godzinę przy ustawieniu 2. Ja podałam z bitą śmietaną, lecz równie fajnym pomysłem będzie gałka loda waniliowego lub po prostu wersja solo (bez dodatków).

Wolnowar Crock-Pot

Wolnowar Crock-Pot

Przejdź do sklepu

Print Friendly, PDF & Email