Strona Główna / Słodkości / Ciasta ucierane / Ucierane ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami

Macie może nową książkę z Lidla Pawła Małeckiego? Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach przez niego prowadzonych (z okazji premiery książki) gdzie przygotowywaliśmy między innymi pyszne ucierane ciasto z jabłkami oraz kruszonką. Postanowiłam je odtworzyć w domu, zrezygnowałam jedynie z kruszonki 🙂 Wyszło równie dobre jak na warsztatach. Jest niesamowicie proste w wykonaniu i nawet odważyłabym się powiedzieć, że tak naprawdę ciężko byłoby je zepsuć! Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu to jest to ciacho właśnie dla Was.

 Przygotowanie: 15  Pieczenie: 45  Łącznie: 60 min

Przepis na: Ucierane ciasto z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • kilka większych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 32 g cukru waniliowego
Ucierane ciasto z jabłkami
Wykonanie

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasny puch. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Jeszcze chwilkę miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie cienko kroimy, wbijamy w ciasto w równych odległościach w kształt kwiatka. Lekko dociskamy w ciasto. Posypujemy lekko cynamonem oraz cukrem waniliowym. Piec przez 40-45 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!

Ucierane ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami

Ucierane ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

6 komentarzy

  1. Książki nie mam, ale chciałabym mieć. Pierwsza bardzo mi się podobała 🙂
    Ciacho wygląda pysznie, ta jabłkowa różyczka jest urocza 🙂

  2. śliczne ciasto 🙂 a w jak dużej foremce piec?

  3. Piekłam je wczoraj w tortownicy o średnicy 26 cm, a tak mi pięknie wyrosło, że było wysokie jak foremka 😉 wyszło przeeeeeepyszne.

  4. Właśnie upiekłam, a że jestem bezglutenowcem to zrobiłam z mąki kukurydzianej jest pyszne i żółciutkie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *