Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Od kilku dni pogoda w Krakowie jest po prostu przeeeśliczna! Słoneczko pięknie świeci, coraz więcej ludzi wychodzi na zewnątrz, aby aktywnie spędzać wolny czas. Gdy jest tak cieplutko to wtedy mam największą ochotę na lekkie ciasta, mocno owocowe jak np. serniki na zimno. Tym razem przygotowałam niesamowicie truskawkowy sernik na zimno, który składa się z biszkopcików, truskawkowej masy śmietankowej, musu truskawkowego oraz bitej śmietany na wierzchu. Całość udekorowałam truskawkami, nawet się starałam wykonać na środku różę z truskawki (mam nadzieję, że zauważyliście ją, bo poświęciłam kilka truskawek żeby ją wykonać, a ciągle wychodziło coś nie tak 🙂 ) oraz posypałam wierzch skruszonymi liofilizowanymi truskawkami. Smakowo daję mu szóstkę z plusem. Jeżeli chodzi zaś o wygląd  to nie potrafię tak pięknie dekorować ciast masami cukrowymi, innymi bajerami, a z kolei takie proste dekoracje z owoców podobają mi się najbardziej i wydaje mi się, że każdy sobie z takimi poradzi.

Przepis na: Truskawkowy sernik na zimno

  Łącznie: 60 min

Składniki:

Mus truskawkowy

Masa serowa:

  • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 400 g serka homogenizowanego truskawkowego
  • 2 łyżki konfitury truskawkowej Krokus Zdrowy Market 24
  • 16 g cukru waniliowego lub różanego Zdrowy Market 24
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • 100 g truskawek

Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty
  • opcjonalnie do posypania – Liofilizowane owoce Truskawka Zdrowy Market 24
  • 50 g truskawek
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 śnieżka
  • 2 łyżki cukru pudru
Truskawkowy sernik na zimno
Krok 1 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia. W tym czasie truskawki blendujemy na gładki mus, miksujemy z rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki aby całość lekko stężała.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec jej ubijania dodajemy cukier puder, cukier różany. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

Do ubitej śmietanki dodajemy serek homogenizowany, konfiturę oraz przestygniętą, tężejącą już galaretkę. Całość miksujemy na małych obrotach miksera. Pod koniec do masy dodajemy pokrojone drobno truskawki, mieszamy całość za pomocą łyżki.

Truskawkowy sernik na zimno
Krok 2

Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy równomiernie biszkopciki. Nakładamy gęstą masę śmietanową, wyrównujemy wierzch, a na niej nakładamy gęsty już mus truskawkowy (jeżeli będzie płynny to znak, że powinien jeszcze chwilę poleżeć w lodówce). Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, śnieżkę, miksujemy aż całość będzie gęsta. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch sernika, wraz z truskawkami. Smacznego!

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Print Friendly, PDF & Email