Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka to idealny wypiek nie tylko na niedziele, lecz również na święta, urodziny czy inne uroczystości rodzinne. Pięknie się prezentuje, super smakuje i wpasowuje się idealnie w moje kubki smakowe, dzięki temu, że jest lekkie jak chmurka, mocno owocowe, a do tego ta beza z płatkami migdałowymi… Sezon na truskawki właśnie się zaczął więc jeśli szukacie przepisu z ich użyciem to gorąco go polecam! Dodatkowo jest to idealne ciasto jeżeli masz mieć jutro rano gości i nie zdążyłbyś/abyś nic z rana upiec. Moje wskazówki zanim zaczniecie je robić:

  • śmietanka kremówka, mascarpone muszą być dobrze schłodzone
  • jajka w temp. pokojowej
  • galaretki rozpuść we wrzątku już na początku, bo wiadomo, że schodzi kilka godzin aby były wystarczająco stężałe
  • użyj świeżych truskawek, jeżeli się zdecydujesz na mrożone to należy je wcześniej rozmrozić np. na durszlaku
  • po jego wykonaniu musi spędzić w lodówce minimum 12 godzin

Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki.

Przepis na: Truskawkowa chmurka

 Liczba porcji: 12

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g mąki pszennej

Owocowa galaretka:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 truskawkowe galaretki
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego

Beza:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 40 g płatków migdałowych

Wykonanie:

Truskawkowa chmurka
Krok 1 

Zimne masło zagniatamy z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinkę do lodówki (lub ewentualnie na 10 minut do zamrażalnika). Zimne ciasto nakładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. (Ja piekłam w kwadratowej foremce o wymiarze 25 x 25 cm). Piec przez około 18 minut do jego zezłocenia i wypieczenia ciasta w temperaturze 190ºC .  

Truskawkowa chmurka
Krok 2

Kruche ciasto wyjmujemy z foremki (ostrożnie je wyjmujemy aby się np. nie złamało w połowie itp, najlepiej równo złapać za papier do pieczenia). W tej samej foremce będziemy piec bezę. Białka ubijamy aż otrzymamy sztywną piankę. Dodajemy stopniowo cukier, a pod sam koniec ubijania wsypujemy proszek budyniu waniliowego. Foremkę , w której piekliśmy kruche ciasto ponownie wykładamy papierem do pieczenia (mi się skończył papier więc zastąpiłam sreberkiem), wysmarować masłem. Masę bezową rozsmarowujemy równo na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałowymi.

Pieczemy bezę w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. (Ja piekłam w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudzić. Wyciągnąć z foremki.

Truskawkowa chmurka
Krok 3

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy na kruche ciasto (wkładamy je ponownie do zimnej już foremki). Gdy galaretki będą już tężejące to wtedy dopiero wylewamy je na truskawki, następnie wyrównać, schłodzić w lodówce aż galaretka całkiem stężeje.

Truskawkowa chmurka
Krok 4

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z śmietan-fixem, następnie dodajemy cukier puder (masa już na tym etapie powinna być dobrze ubita, gęsta i puszysta. Pod koniec dodajemy mascarpone (również musi być bardzo dobrze schłodzone) i miksujemy na małych obrotach do połączenia się masy. Masę nakładamy na truskawkową galaretkę, wyrównujemy, przykrywamy bezą. Schłodzić ciasto minimum 12 godzin w lodówce. Smacznego!

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka

Print Friendly