Strona Główna / Śniadanie / Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

Masz może chleb tostowy lub czerstwą chałkę? Zrób tosty francuskie na słodko! To nic innego jak kromki pieczywka, najczęściej czerstwego, namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. Są bardzo proste do zrobienia, a co najważniejsze szybkie w wykonaniu – czyli idealne śniadanko nie tylko weekendowe! 🙂 Sposobów na ich podanie jest sporo. Można gotowe tosty posypać cukrem, cukrem pudrem, polać syropem klonowym, ozdobić świeżymi owocami, dżemem, nutellą czy sosem owocowym. Można również zrobić tosty podwójne, przekładając dwie kromki wybranym nadzieniem. Też będą pyszne.

Przepis na: Tosty francuskie na słodko

  Łącznie: 15 min

Składniki:

Ciasto:

  • 6 kromek chleba tostowego, pszennego, chałki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • masło

Dodatkowo:

Wykonanie:

W miseczce lub głębszym talerzu rozkłócić widelcem jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Na patelni rozgrzać 2łyżki masła. Następnie  namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeżeli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to jedną kromkę należy posmarować dżemem, pozostawiając odstęp od brzegu i przykryć drugą kromką, następnie tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).

Tosty smażyć na rozgrzanym masełku, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

Print Friendly, PDF & Email