Tartaletki z kremem pâtissière i owocami lata

4.6/5 (22 ocen)

Ilość porcji

20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + pieczenie

Tartaletki z kremem

Opis przepisu

Tartaletki z kremem pâtissière i owocami są naprawdę pyszne! Ciężko poprzestać na jednej więc sięgasz po następną… 🙂 Kruche ciasto, przeeeepyszny krem budyniowy z przepisu słynnej Julii Child plus świeże owoce – połączenie idealne! Przyrządzałam je już mnóstwo razy i zawsze wychodzą super.

Gdy zobaczyłam na blogu Delektujemy.pl konkurs, w którym należy przedstawić swój ulubiony przepis na letni wypiek, deser czy przetwór od razu wiedziałam co w nim zaprezentować! Moje ulubione tartaletki z kremem pâtissière oraz owocami lata. Wybrałam je ponieważ kojarzą mi się jak najbardziej z wakacjami, latem i ogródkiem mojej babci, która to co roku ma ogród pełen owocowych łakoci… Od malin, truskawek, wiśni, śliwek po jabłka papierówki (ah! aż nabrałam ochotę na ciepłą szarlotkę z nich). Jeżeli nie macie własnych, domowych owoców zerwanych prosto z ogródka to polecam zakupienie malin i borówek ponieważ to one (według mnie) pasują do kremu najlepiej.

Przepis na: Tartaletki z kremem pâtissière i owocami lata

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Krem pâtissière:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek (żółtka)
  • 40 g masła
  • 16 g cukru waniliowego Delecta

Dodatkowo:

  • 200 g malin i borówek amerykańskich
Wyślij emailem

Tartaletki z kremem pâtissière i owocami lata - przepis krok po kroku


Krok 1

Tartaletki z kremem

Zaczynamy od kremu: zagotowujemy mleko z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii).  Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników.


Krok 2

Tartaletki z kremem

Masę jajeczną powoli wlewamy do mleka (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie dalej cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu) – musi się zagotować żeby zaparzyć mąkę (powstaną bąbelki)  – ściągamy garnek z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) i mieszamy do połączenia składników.  


Krok 3

Tartaletki z kremem

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto (najlepiej schłodzić minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek. Ciasto nakłuć widelcem, piec przez około 18- 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu, za pomocą szprycy nakładamy krem oraz owoce. Smacznego!


Tartaletki z kremem

Tartaletki z kremem

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 22

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna Pietruszka
Martyna Pietruszka
3 lat temu

Przepyszne babeczki, aż ślinka cieknie na sam widok!

https://prostepesto.pl/mini

Jaglusia
Jaglusia
7 lat temu

Ale super <3.
Zapraszam . https://jaglusia.wordpress….