Strona Główna / Słodkości / Babeczki i muffiny / Tartaletki z kremem pâtissière i owocami lata

Tartaletki z kremem pâtissière i owocami lata

Tartaletki z kremem pâtissière i owocami są naprawdę pyszne! Ciężko poprzestać na jednej więc sięgasz po następną… 🙂 Kruche ciasto, przeeeepyszny krem budyniowy z przepisu słynnej Julii Child plus świeże owoce- połączenie idealne! Przyrządzałam je już mnóstwo razy i zawsze wychodzą super.

Gdy zobaczyłam na blogu Delektujemy.pl konkurs, w którym należy przedstawić swój ulubiony przepis na letni wypiek, deser czy przetwór od razu wiedziałam co w nim zaprezentować! Moje ulubione tartaletki z kremem pâtissière oraz owocami lata. Wybrałam je ponieważ kojarzą mi się jak najbardziej z wakacjami, latem i ogródkiem mojej babci, która to co roku ma ogród pełen owocowych łakoci… Od malin, truskawek, wiśni, śliwek po jabłka papierówki (ah! aż nabrałam ochotę na ciepłą szarlotkę z nich). Jeżeli nie macie własnych, domowych owoców zerwanych prosto z ogródka to polecam zakupienie malin i borówek ponieważ to one (według mnie) pasują do kremu najlepiej.

Bardzo chciałabym wygrać ten konkurs ponieważ od dawna marzy mi się właśnie ten piękny rower Embassy z koszykiem, w którym przywoziłabym sobie właśnie zerwane od babci letnie owoce, nie mówiąc już jakie piękne zdjęcia można by było robić używając taki wiklinowy kosz! Już go widzę ze sobą na następnym pikniku na Krakowskim kopcu <3

Przepis na: Tartaletki z kremem pâtissière i owocami lata

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 20

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Krem pâtissière:

  • 500 ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek (żółtka)
  • 40g masła
  •  16 g cukru waniliowego Delecta

Dodatkowo:

  • 200 g malin i borówek amerykańskich
Tartaletki z kremem
Krok 1 

Zaczynamy od kremu: zagotowujemy mleko z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii).  Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników.

Tartaletki z kremem
Krok 2

Masę jajeczną powoli wlewamy do mleka (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie dalej cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu) – musi się zagotować żeby zaparzyć mąkę (powstaną bąbelki)  – ściągamy garnek z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) i mieszamy do połączenia składników.  

Tartaletki z kremem
Krok 3

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto (najlepiej schłodzić minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek. Ciasto nakłuć widelcem, piec przez około 18- 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu, za pomocą szprycy nakładamy krem oraz owoce. Smacznego!

Tartaletki z kremem

Tartaletki z kremem

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *