Strona Główna / Obiady / Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, beszamelem i serem

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem, beszamelem i serem

Tarta  ze szpinakiem, kurczakiem, beszamelem oraz serem sałatkowym w kostce firmy Apetina to pomysł na niebanalny i pyszny obiad. Jest stosunkowo prosta do wykonania, bardzo aromatyczna, z dobrze dopasowanymi do siebie składnikami. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę wyłącznie z myślą o sobie samej. Moja familia średnio przepada za tartami na słono (co innego na słodko!- takie by mogli jeść co chwilę i nigdy się nie nudzi). Ja wręcz przeciwnie… Uwielbiam szpinak, kurczaka, różne rodzaje serów czy to żółtych, sałatkowych czy wędzonych. Jedynie średnio przepadam za pleśniowymi choć i tak jest to kwestia sporna gdyż każdy ser smakuje inaczej.
Tarta jest wielka i sycąca, możecie podać ją na ciepłą kolację z dodatkiem kiełków rzodkiewki.

Przepis na: Tarta ze szpinakiem

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 500 g rozdrobnionego szpinaku
  • sos beszamelowy:2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, szczypta soli, pieprzu, oregano
  • ser biały, sałatkowy w kostkach firmy Apetina (o smaku basil&oregano)
  • 150 g mozzarelli
  • kiełki rzodkiewki
 Tarta ze szpinakiem
Krok 1 

W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Tarta ze szpinakiem
Krok 2 

Kurczaka kroimy drobno, przyprawiamy przyprawą do kurczaka np. gyros i troszkę curry, smażymy na małej ilości oliwy.

Tarta ze szpinakiem
Krok 3

Ciasto przekładamy do foremki (u mnie o średnicy 26 cm), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. W międzyczasie odcedzamy z nadmiaru wody rozmrożony szpinak. Na podpieczony spód nakładamy kurczaka, szpinak oraz ser w kostce, przyprawiamy solą i pieprzem.

Tarta ze szpinakiem
Krok 4

Robimy sos beszamelowy: Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i od razu wylej na naszą tartę. Wierzch posyp startą mozzarellą oraz oregano. Piecz ponownie około 15-10 minut w temp. 180 stopni (do zarumienienia sera). Upieczoną tartę udekoruj kiełkami.

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem


Twoja kuchnia ma to coś

Print Friendly, PDF & Email