Strona Główna / Obiady / Tajskie danie z łososiem – Pad Thai

Tajskie danie z łososiem – Pad Thai

Tajskie danie z łososiem- Pad Thai, zainspirowane przepisem Karola Okrasy ze strony Kuchni Lidla tu.  Jest to słynne danie kuchni azjatyckiej, w którym dosłownie się zakochałam. W tym tygodniu w Lidlu jest tydzień kuchni azjatyckiej, dzięki któremu można odkryć Azję całkowicie od zera. Od razu mówię, że jestem totalną amatorką tej kuchni, jakoś mnie wcześniej do niej nie ciągnęło, a po dzisiejszym obiedzie, który smakował niesamowicie stwierdziłam, że muszę się w ten temat zdecydowanie zagłębić. Jak do tej pory robiłam jedynie jeden tajski przepis- tajską zupę z kurczaka zupa, która też była świetna.

To doskonałe połączenie warzyw woka, (które również zakupiłam w Lidlu), makaronu i sosu sojowego oraz pieczonego w marynacie łososia. Jeżeli niektóre produkty będą już ciężko dostępne w sklepie jak warzywa woda to można je zastąpić np kiełkami, startą marchewką, bukietem warzyw chińskich. Makaron sojowy ewentualnie można zastąpić takim zwykłym z zupek chińskich, a łososia i sos sojowy znajdziecie wszędzie więc do roboty! Czas start 🙂

Przepis na: Tajskie danie z łososiem – Pad Thai

  Łącznie: 60 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • makaron sojowy (200 g)
  • filet z łososia 400 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego pora
  • sos sojowy 3 łyżki
  • limonka
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • łyżka cukru
  • łyżka ketchupu
  • 1 puszka warzyw do woka (mieszanka pędów bambusa,kiełków fasoli mung oraz warzyw z Chin)
  • 1 jajko
  • szczypta natki pietruszki
Tajskie danie z łososiem
Krok 1

Makaron sojowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu.

Tajskie danie z łososiem
Krok 2 

Łososia kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy ze sobą łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę sosu sojowego,łyżeczkę papryki słodkiej, kilka kropel soku z limonki oraz szczyptę pieprzu. Do miseczki wsypujemy naszego łososia i go nacieramy w marynacie. Na sreberku wykładamy równomiernie łososia, odstawiamy na kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Łososia pieczemy ok. 20 minut.

Tajskie danie z łososiem
Krok 3 

Cebulkę i czosnek smażymy na oliwie do ich zeszklenia. Następnie wsypujemy odcedzony makaron, wbijamy na środek patelni jajko, polewamy 2 łyżeczkami sosu sojowego, dokładnie mieszamy.

Tajskie danie z łososiem
Krok 4 

Pora i natkę pietruszki kroimy drobno, przekładamy na patelnię wraz z warzywami woka. Doprawiamy do smaku kilkoma łyżeczkami soku z limonki, cukrem, łyżką ketchupu, szczyptą papryki słodkiej i ostrej, smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Smacznego!

Tajskie danie z łososiem

Tajskie danie z łososiem

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *