Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Tagliatelle z pesto bazyliowym oraz szynką szwarcwaldzką

Tagliatelle z pesto bazyliowym oraz szynką szwarcwaldzką

Szukasz pomysłu na mega szybki obiad? Polecam tagliatelle z pesto bazyliowym, szynką szwarcwaldzką oraz suszonymi pomidorami. Ostatnio jadłam podobne danie w restauracji i mnie po prostu zachwyciło. Nie wydawało się być trudne do przygotowania, więc stwierdziłam, że muszę koniecznie je odtworzyć w swojej kuchni. Może nie wyszedł mi ten sam smak, lecz ogólnie było bardzo podobne. Na pewno jeszcze nie raz je wykonam!

Przepis na: Tagliatelle z pesto bazyliowym oraz szynką szwarcwaldzką

  Łącznie: 35 min

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 150 g pesto z bazylii
  • mały słoiczek suszonych pomidorów
  • 30 g kaparów w zalewie Bulerias
  • kilka plasterków szybki szwarcwaldzkiej
  • 50 g orzechów np. laskowych czy włoskich

Wykonanie:

Makaron gotujemy według wskazań producenta w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy smażymy makaron przez minutkę. Następnie dodajemy pesto, całość mieszamy. Dodajemy również pokrojone suszone pomidory, kapary, zdejmujemy z ognia. Nakładamy na dwa talerze, wtedy dopiero dekorujemy makaron szynką oraz posypujemy drobno pokrojonymi orzechami. Smacznego!

Tagliatelle z pesto bazyliowym oraz szynką szwarcwaldzką

Tagliatelle z pesto bazyliowym oraz szynką szwarcwaldzką

Tagliatelle z pesto bazyliowym oraz szynką szwarcwaldzką

Tagliatelle z pesto bazyliowym oraz szynką szwarcwaldzką

Print Friendly, PDF & Email