Strona Główna / Śniadanie / Szpinakowo-budyniowe placuszki

Szpinakowo-budyniowe placuszki

Co powiecie na śniadaniowe placuszki na słodko z dodatkiem szpinaku? Przygotowałam rano pyszne szpinakowo-budyniowe placuszki, zainspirowałam się przepisem (stąd). Od razu mówię, że dzięki dodatkowi temu, że dodałam budyń waniliowy to szpinak jest praktycznie niewyczuwalny. Wierzch polecam udekorować keksem jogurtu i dżemem z czarnej porzeczki 🙂

Przepis na: Szpinakowo-budyniowe placuszki

  Łącznie: 20 min

 Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • 150 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • dżem o smaku czarnej porzeczki Stovit
Szpinakowo-budyniowe placuszki
Krok 1:

Masło rozpuszczamy np. w mikrofalówce. Rozmrożony szpinak blendujemy z jogurtem greckim na gładką papkę. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przestygniętym masłem, całość miksujemy.

Szpinakowo-budyniowe placuszki
Krok 2:

Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z posiekanym z jogurtem oraz dżemem. Smacznego!

Szpinakowo-budyniowe placuszki

Szpinakowo-budyniowe placuszki

Szpinakowo-budyniowe placuszki

Print Friendly, PDF & Email