Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Sznycelki z żółtym serem

Sznycelki z żółtym serem

Kupując karkówkę miałam całkiem inny pomysł na dzisiejszy obiad. Zamierzałam ją upiec lecz ostatecznie zmieliłam mięsko i postanowiłam zrobić całkiem coś innego. Sznycelki z żółtym serem to pomysł na bardzo szybki, smaczny obiad. Jak dla mnie idealnie smakują z ziemniaczkami (koniecznie posypanymi świeżym koperkiem ), oraz surówką Colesław lub puree z marchewki.

Przepis na: Sznycelki z żółtym serem

  Łącznie: 25 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • Szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 4 łyżki bułki tartej
sznycelki
Krok 1 

Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulkę, podsmażamy, zdejmujemy z ognia. Mięso mieszamy wraz z cebulką, startym żółtym serem, mąką, przyprawami oraz jajkami. Kajzerkę lub dowolną inną bułkę namaczamy w wodzie, wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do mięsa.

sznycelki
Krok 2 

Mieszamy wszystko razem i lekko mokrymi rękami zagniatamy mięsne kuleczki. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej, smażymy. Smacznego!

sznycelki

sznycelki

Print Friendly, PDF & Email