Szarlotkowe babeczki

Te szarlotkowe babeczki z pewnością mogą zastąpić tradycyjne ciasto z jabłkami. Ich wykonanie jest bardzo proste a po upieczeniu bez najmniejszego problemu odchodzą od foremek. Babeczki napełnione pysznymi jabłuszkami, wspaniale pachnące cynamonem. Brzmi kusząco, prawda? Zapewniam Was, że smakują wspaniale więc nie zwlekajcie długo z ich przygotowaniem!

Przepis na: Szarlotkowe babeczki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 140 g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • jabłka prażone Stovit
  • szczypta cynamonu
Szarlotkowe babeczki
Krok 1 

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na kruche ciasto.

babeczki z jabłkami
Krok 2 

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Jabłka ścieramy na tarce, mieszamy ze szczyptą cynamonu- można na małym ogniu je chwilkę podusić w garnku.

Foremki na babeczki smarujemy np margaryną. Wykładamy foremki ciastem. Podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Do podpieczonych babeczek nakładamy łyżkę jabłek,a następnie łyżkę bezy. Znowu pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Print Friendly, PDF & Email