Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową

Chodziło wczoraj za mną jakieś ciacho… Nie do końca wiedziałam co i nie mogłam się zdecydować co upiec. Wreszcie wymyśliłam! Szarlotka z pianką budyniową, bo nie można jej nazwać tradycyjną, słodką bezą 🙂 Jak ja dawno jej nie jadłam… W sumie nie pamiętam też kiedy ostatnio jadłam kupcze ciasto z cukierni więc jestem skazana tylko i wyłącznie na siebie i swój piekarnik. Jest to szybkie, proste i wdzięczne ciacho, które zawsze wychodzi. Wykonałam je w mniejszej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Jeżeli zamierzasz ją robić w większej foremce lub tortownicy to musisz dodać jedno jajko więcej, czyli 1 żółtko więcej do ciasta i 1 białko do pianki. Teraz kiedy mam dużo jabłek zerwanych prosto z sadu to aż żal, żeby tak leżały w skrzynkach, a że ja wprost uwielbiam szarlotki to mogłabym je jeść i jeść! Też tak macie? 🙂

Przepis na: Szarlotka z pianką budyniową

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 30 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 45 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 75 min

Składniki:

  • 450 g mąki krupczatki
  • 200 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)

Wykonanie:

Przygotować wszystkie składniki na kruche ciasto, zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu wraz z sokiem z cytryny, cynamonem. Białka ubijamy na sztywno przez kilka minut aż będą bardzo sztywne. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy proszek budyniu, olej, miksujemy na małych obrotach.

Ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Większą ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozwałkowane przekłuwamy widelcem. Na ciasto nakładamy podprażone jabłka, później piankę i na tarce ścieramy na wierzch resztę ciasta. Piec przez 45 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze

  1. Wspaniała szarlotka! Na pewno lepsze niż z cukierni 😉

  2. Witam, dziś zrobiłam szarlotkę zgodnie z przepisem jednak pianka znikła jakby wsiaknela w jabłka zastanawiam sie gdzie popełniłam błąd. Poza tym 3kg jakblek przy mojej 25cm tortownicy to było dużo za dużo czy 3kg to faktyczna ilość jaka ma być? Pozdrawiam

    • Powiem szczerze, że nigdy nie miałam takiego przypadku żeby piana weszła mi w jabłka… Moim zdaniem po prostu białka były źle ubite bo innego wytłumaczenia nie mam. Pozdrawiam 🙂

  3. Czy jabłka koniecznie trzeba gotować czy można po starciu odrazu wyłożyć na ciasto?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *