Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Szarlotka z cytrynową nutką

Szarlotka z cytrynową nutką

Szarlotka ta jest połączeniem kwaśnych jabłek, cynamonu, skórki z cytryny i słodkiego ciasta.  Jak dla mnie idealne połączenie bo takie smaki to lubię najbardziej. Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła. Jeżeli jej jeszcze nie próbowałaś/eś zrobić to bardzo polecam bo wykonanie jest dość proste a efekt niesamowicie aromatyczny, kruchy i delikatny, no po prostu rozpływa się w ustach!

Przepis na: Szarlotka z cytrynową nutką

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki  śmietany 18 %
  • 150 g cukru

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Cukier waniliowy
  • Cienko pokrojona skórka z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Szarlotka
Krok 1

Jabłka obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu, wsypujemy pozostałe składniki na masę jabłkową i mieszamy co chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia. Kruche ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. Wkładamy ciasto do lodówki na minimum godzinę, owinięte w folię spożywczą. Schłodzone dzielimy na dwie części. Foremkę przykrywamy folią i smarujemy tłuszczem. Ścieramy na tarce jedną część ciasta a następnie podpiekamy je 15 minut w temp. 170 stopni.

Szarlotka z cytryną
Krok 2 

Wyciągamy z piekarnika ciasto, nakładamy na nie równomiernie masę jabłkową.

Szarlotka
Krok 3

Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Piec około 45 minut w temp 180 stopni.

Szarlotka z cytrynową nutką
Krok 4

Oprószyć cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email