Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Najwięcej ich przygotowuję w jesieni, kiedy mamy jabłek pod dostatkiem. Tym razem przygotowałam szarlotkę z bezą oraz kruszonką. Jest ono bardzo proste do przygotowania, a to co w nim jest świetne to to, że mimo wszystko nie jest bardzo słodkie. Specjalnie nigdy nie słodzę jabłek, ponieważ beza wtedy idealnie kontrastuje smakowo z winnymi jabłkuszkami posypanymi cynamonem. Jeżeli chcecie,a by ciasto było naprawdę kruche to polecam korzystanie z mąki krupczatki np. firmy Lubella. Jest ona idealna do tego typu ciast. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Szarlotka z bezą i kruszonką

  Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 75 min

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • szczypta cynamonu
  • duży słoik prażonych jabłek Stovit
Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 1 

Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło oraz posiekany smalec. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.

 

Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 2 

Uformować dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.

Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 3 

Większą część ciasta wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 18 x 28 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.

Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 4 

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, nadal ubijamy. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10 sekund.

Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 5

Na podpieczony spód nakładamy uprażone jabłka, posypujemy je cynamonem. Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

 

Print Friendly, PDF & Email