Szarlotka królewska

Wstyd się przyznać, lecz szarlotkę królewską robiłam pierwszy raz. Uwielbiam kruche, ciepłe szarlotki, pięknie pachnące cynamonem… Jeszcze podane z gałką lodów waniliowych! Ale się rozmarzyłam <3 Tym razem postanowiłam wypróbować coś nowego, innego i tak zachwalanego. Od razu Wam powiem, że kompletnie nie jestem zadowolona ze zdjęć tego ciasta, ponieważ nie wyszło mi ono zbyt pięknie, lecz jego smak mnie wyjątkowo zachwycił! Żałuję, że wcześniej go nie przygotowywałam bo jest naprawdę pyszne! Delikatny biszkopt, zwarta, owocowa masa jabłkowa oraz śmietanka a`la ptasie mleczko. Wypiek idealny na upały, które z pewnością za niedługo do nas dojdą 🙂

Przepis na: Szarlotka królewska

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa jabłkowa:

  • jabłka prażone  firmy Stovit (duży słoik)
  • 2 galaretki zielone (u mnie agrestowe)
  • 1/2 szklanki wrzątku

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • galaretka zielona (u mnie agrestowa)
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

Zaczynamy od biszkoptu: Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy stopniowo żółtka, zmniejszamy obroty miksera. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy do masy jajecznej i całość mieszamy juz za pomocą łyżki lub rózgi, aby masa nie opadła. Foremkę (u mnie kwadratowa o wymiarach 24 x 24) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto do foremki, wyrównujemy górę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

Masa jabłkowa: Galaretki zalewamy np. w kubku wrzącą wodą, mieszamy dokładnie. Prażone jabłka przesypujemy do małego rondelka, gotujemy pod przykryciem przez kilka minut (można dolać ok. 1/3 szklanki wody, aby od spodu się nie przypaliły), co chwilkę mieszamy. Galaretki wlewamy do jabłek, ściągamy z palnika, całość jeszcze dobrze mieszamy, odstawiamy do stężenia (najlepiej gdy przestygną wsadzić je do lodówki aby masa szybciej stężała).

Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy dokładnie, odstawiamy do całkowitego schłodzenia (masa być juz dość tężejąca). Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę, całość miksujemy. Chłodzimy w lodówce.

Na schłodzony, gotowy biszkopt nakładamy schłodzoną, tężejącą masę jabłkową (nie może być płynna, ponieważ wsiąknie w biszkopt), na wierzch nakładamy masę śmietanową (również powinna być gęsta i dobrze schłodzona).

Wkładamy całość do lodówki najlepiej na całą noc.

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Print Friendly, PDF & Email