Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Szarlotka – jak u mamy!

Szarlotka – jak u mamy!

Jabłek jest teraz coraz więcej. U mnie w sadzie mamy ich nawet nadmiar, więc oprócz przetworów wykonuję często domowe szarlotki. Jak można się oprzeć takiej ciepłej, kruchej szarlotce z krateczką na wierzchu? Ja nie potrafię odmówić kawałeczka, a do tego gałka lodów waniliowym i latte z syropem smakowym… Rewelka!

Przepis na: Szarlotka – jak u mamy!

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 30 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 60 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 90 min

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka smalcu

Dodatkowo:

  • 2 litrowe słoiki jabłek prażonych Stovit

lub własnoręcznie zrobione jabłka prażone:

  • 3 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru (ilość cukru do masy jabłkowej zależy od ogólnej słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)

Wykonanie:

Przygotować wszystkie składniki na kruche ciasto, zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w kulkę, wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na dwie części : mniejszą oraz większą. Tą większą podpiekamy np. w okrągłej foremce o średnicy 26 cm przez 15 minut w temp. 180 stopni.

Na podpieczony spód nakładamy jabłka, wyrównujemy. Z pozostałego ciasta robimy kratkę, nakładamy ją na jabłka. Piec przez ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Print Friendly, PDF & Email