Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Jedliście kiedyś taką szarlotkę, której smak pamiętacie do dzisiaj? Tak dobrą, że jej smak ciężko teraz czymkolwiek przebić? 🙂 Ja właśnie taką wykonałam z przepisu starego jak świat! Znalazłam go w zakurzonej książce kulinarnej, która miała około 30 lat… Od dziś stała się moją ulubioną i aż mnie korci aby wykonać ją dziś znowu bo wczoraj zniknęła w oka mgnieniu. Ciasto wychodzi bardzo kruchutkie lecz w sam raz do krojenia (nie lubię zbytnio kruchego ciasta, którego aż ciężko pokroić bo się całe rozwala). Moim zdaniem jest to duża zasługa użycia mąki puszystej krupczatka od firmy Lubelli. Masa jabłkowa pełna nadzienia, pięknie pachnąca cynamonem, dodatkowo z lekką nutką soku z cytryny. Ja użyłam dwóch litrowych słoików jabłek prażonych z tamtego roku lecz równie dobrze taką masę jabłkową możecie przygotować sami (poniżej wszystko rozpisałam krok po kroku). Koniecznie wypróbujcie, bo jest to przepis na szarlotkę do której będziecie na bank powracać! Wierzcie mi <3


Przepis na: Szarlotka idealna

Przepisy Kulinarne - Po Prostu Pycha Przygotowanie: 30 min Wypieki - Po Prostu Pycha Pieczenie: 60 min Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 90 min

Składniki:

Dodatkowo:

  • 2 litrowe słoiki jabłek prażonych (ja użyłam przetworów z tamtego roku)

lub własnoręcznie zrobione jabłka prażone:

  • 3 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru (ilość cukru do masy jabłkowej zależy od ogólnej słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
Szarlotka idealna
Krok 1 

Przygotować wszystkie składniki na kruche ciasto, zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Szarlotka idealna
Krok 2 

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wyłożyć nim tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm), nakłuwamy widelcem. 

Szarlotka idealna
Krok 3

Jeżeli chodzi o masę jabłkową to można użyć gotowych jabłek prażonych w słoiku ze sklepu (ja użyłam dwóch litrowych własnoręcznie przygotowanych jabłek z cynamonem z tamtego roku). Jednak jeżeli chcielibyście wykonać je sami to jest to bardzo proste: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na małym ogniu na patelni aby pozbyć się nadmiaru soku, dodajemy łyżeczkę cynamonu, wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier w zależności od słodkości jabłek. Jeżeli są wystarczająco słodkie to nie ma potrzeby dodawania cukru. Na spód ciasta wykładamy wyprażone jabłka. Mniejszą część ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i wycinamy podłużne pasy, którymi będzie dekorować wierzch szarlotki. Piec 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lecz kroimy dopiero po około 1 godzinie ponieważ masa jabłkowa musi chwilę przestygnąć aby móc się później pięknie kroić. Smacznego!

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Print Friendly, PDF & Email