Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą – jak dla mnie klasyk wśród ciast, które mogłabym piec i jeść cały rok. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia ciast. Odkąd tylko pamiętam, jak się pytałam w domu co upiec, to mój tata życzył sobie szarlotkę więc przez te wszystkie lata można powiedzieć, że doszłam do perfekcji. Bardzo smakuje mi również ta szarlotka z cytrynową nutką http://poprostupycha.com.pl/szarlotka-z-cytrynowa-nutka/, lecz ta jest równie dobra. A może i lepsza? Sami oceńcie i dajcie znać w komentarzach jak Wam wyszła 🙂

Przepis na: Szarlotka z bezą

  Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 75 min

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g masła zimnego
  • 2 łyżki cukru pudru

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • szczypta cynamonu
  • duży słoik prażonych jabłek Stovit
Szarlotka z bezą
Krok 1 

W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy rozwałkowane ciasto. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.

Szarlotka z bezą
Krok 2

W tym czasie przygotowujemy bezę: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier, później skrobię. Następnie wyciągamy ciasto, nakładamy na nie jabłka z cynamonem, na wierzch ubite białka. Ponownie piec około 22- 25 minut. Smacznego!

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Print Friendly, PDF & Email