Strona Główna / Przepisy na Boże Narodzenie / Świąteczna zupa z suszonych owoców

Świąteczna zupa z suszonych owoców

Świąteczna zupa z suszonych owoców na bazie naparu Basilur może być fajną alternatywą dla wigilijnego suszu. Przygotowałam ją z makaronem w kształcie serduszek, jednakże można go pominąć.

Przepis na: Świąteczna zupa z suszonych owoców

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonego mango
  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych moreli
  • 1 łyżka rodzynek lub żurawiny
  • 200 ml mocno zaparzonego suszu z owoców np. Basilur
  • cukier do smaku
  • 80 g drobnego makaronu (u mnie w kształt serduszka) (można pominąć)

Wykonanie:

W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, wtedy wsypujemy suszone owoce, zaparzony napar z suszu owocowego. Całość gotujemy na małym ogniu. Osobno gotujemy makaron, a następnie gotowy dodajemy do gotujących się owoców. Pod koniec doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email