Strona Główna / Słodkości / Desery / Suflet czekoladowy z wafelkami Lusette

Suflet czekoladowy z wafelkami Lusette

Przepis na deser idealny na Walentynki lub romantyczną kolację? Suflet czekoladowy z wafelkami Lusette o smaku czekoladowym! <3 Ostatnio przygotowałam dla Was równie pyszny deser Lusette z solonym karmelem (jeżeli nie próbowaliście to gorąco go polecam).

Jest to klasyczny suflet czekoladowy (można powiedzieć, że fondant) z płynnym środkiem lecz dodałam do masy pokrojone w kostkę wafelki, dzięki którym deser nabrał jeszcze lepszego smaku i był fajnie chrupiący. Z przepisu wychodzą 4 mniejsze suflety lub dwa większe – zależy od kokilek (foremek do zapiekania).

Przepis na: Suflet czekoladowy z wafelkami Lusette

  Łącznie: 25 min

Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 100 g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
  • 90 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 wafelki Lusette o smaku czekoladowym
Suflet czekoladowy z wafelkami
Krok 1 

Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kubku w mikrofalówce. Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, kakao, rozpuszczoną czekoladę oraz masło, miksujemy chwilkę. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę wafelki, mieszamy łyżką.

Suflet czekoladowy z wafelkami
Krok 2

Przelewamy do kokilek wysmarowanych lekko masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 7-9 minut aż suflety lekko urosną oraz z wierzchu zarumienią. Środek powinien być lekko płynny, jeżeli za długo je przetrzymacie w piekarniku to nie będzie to środek będzie całkiem stały. Jemy jeszcze ciepłe! Smacznego.

Suflet czekoladowy z wafelkami

Suflet czekoladowy z wafelkami

Suflet czekoladowy z wafelkami

Suflet czekoladowy z wafelkami

 


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Print Friendly