Staropolski piernik

Ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Pawłem Małeckim, organizowanych przez Lidl Polska. Byłam nimi zachwycona ponieważ nareszcie miałam okazję podszkolić się w dziedzinie cukiernictwie i to na dodatek u samego mistrza cukiernictwa!

Przygotowywaliśmy różne słodkości lecz moim zdaniem najlepszy był staropolski piernik. Paweł Małecki przekonał mnie, że nie trzeba przygotowywać piernika kilka tygodni wcześniej. Można upiec równie pyszny i aromatyczny piernik, przygotowując go w jeden dzień. Oczywiście najlepszy jest do spożycia w drugi lub dopiero trzeci dzień. Koniecznie muszę więc podzielić się z Wami tym odkryciem i mam nadzieję, że zagości on na wielu świątecznych stołach 🙂

Przepis na: Staropolski piernik

  Łącznie: 70 min

Składniki :

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 150 g miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 15 g kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 180 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Dekoracja:

  • 250 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 20 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 30 g miodu
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Staropolski piernik
Krok 1

W rondelku roztapiamy masło razem z miodem, dodajemy przyprawy: piernikową, kakao, cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy do temperatury 60 C stopni. Następnie odstawiamy na bok i studzimy.

Mąkę oraz sodę i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąką. Dodajemy wystudzoną mieszankę maślaną i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy.

Staropolski piernik
Krok 1

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem małej keksówki i pieczemy w temp. 160 C stopni (z termoobiegiem) lub 170 C stopni (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy piernik się wystudzi, przekrawamy go na 3 części i smarujemy go powidłami.

Przygotowujemy polewę: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy rózgą (trzepaczką) do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondel z palnika i dodajemy masło. Mieszamy, by uzyskać gładką polewę. Polewamy piernik czekoladą, a na końcu posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami. Przechowujemy w lodówce.

Staropolski piernik

Staropolski piernik

Staropolski piernik

Print Friendly, PDF & Email