Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Nie znam osoby, która by powiedziała, że nie lubi spaghetti bolognese! Z własnoręcznie robionym sosem to już w ogóle smakuje rewelacyjnie. We własnym mieszkaniu możesz się poczuć jakbyś jadł w drogiej włoskiej restauracji. Oczywiście można iść na łatwiznę i kupić gotowy sos do spaghetti. Jednak warto poświęcić chwilkę czasu i przygotować go samodzielnie, a nie da się ukryć, że jest on najważniejszym składnikiem każdego spaghetti. Jest to danie proste, dość popularne i co najważniejsze: nie wymaga pół dnia na jego przygotowanie.

Przepis na: Spaghetti bolognese

  Łącznie: 50 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów z puszki (całe, obrane)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchewka
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • makaron do spaghetti
  • 5 dag startej mozzarelli
Spaghetti bolognese
Krok 1 

Makaron do spaghetti gotujemy według wskazówek producenta.

Spaghetti bolognese
Krok 2 

Na oliwie z oliwek smażymy drobno pokrojone cebule oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli zawartość patelni to dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, co chwilkę mieszamy. Po tym czasie dodajemy mięso. Gdy nie będzie już surowe to po około 5 minutach dodajemy wodę, wszystkie przyprawy i mieszamy do osiągnięcia gęstego sosu. Na końcu wsypujemy kukurydzę i smażymy na bardzo małym ogniu. Podczas nakładania gotowego sosu na makaron, można wierzch posypać startą mozzarellą. Smacznego!

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Print Friendly, PDF & Email