Strona Główna / Śniadanie / Śniadaniowe placuszki z malinami

Śniadaniowe placuszki z malinami

Przepis na idealne, weekendowe śniadanko? Puchate placuszki z malinami podane wprost do łóżeczka. Do tego kawusia z mlekiem i świeże maliny – coś pysznego!

Wychodzą one bardzo podobne do amerykańskich pancakes, chociaż te tradycyjne są dużo grubsze i powinno się je wykonywać na maślance. Te placuszki z malinami wykonałam z wysokozmineralizowaną wodą mineralną Piwniczanka o średnim nasyceniu CO2. W codziennej diecie ważne jest wypijanie Piwniczanki każdego dnia, w której ilość wapnia do magnezu wynosi 2:1. Taka proporcja minerałów pozwala na ich najlepsze przyswojenie przez organizm.

Wybierając wodę mineralną zwróć koniecznie uwagę na:

  • zawartość składników wód mineralnych, które istotnie wpływają na działanie naszego organizmu – magnez, wapń, sód, chlorki i wodorowęglany,
  • proporcje w jakich najistotniejsze pierwiastki (magnez i wapń) występują w wodzie;

Przepis na: Śniadaniowe placuszki z malinami

  Łącznie: 15 min

 Liczba porcji: 12

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka Piwniczanki (średnionasycona)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki malin

Krok 1 

W misce w kilka sekund zmiksować ze sobą wszystkie składniki, pod koniec wsypujemy maliny, mieszamy za pomocą łyżki.

Na patelnię wlej odrobinę oleju, nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, odwróć na drugą stronę każdego placka za pomocą łopatki. Smaż po 2 minutki z każdej strony. Po ich przygotowaniu możesz je lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email