Strona Główna / Słodkości / ciasta parzone

ciasta parzone

Kremówka z masą kajmakową

Kremówka z masą kajmakową

Wczoraj mnie naszła wielka ochota na kremówkę. Ostatnio kupiłam sobie jedną w cukierni, lecz szczerze mówiąc smakowała jak zmiksowana margaryna, więc stwierdziłam, że przygotuję sobie ją tym razem sama. Tak też uczyniłam 🙂 Masa budyniowa jest mocno waniliowa, jej kolor głównie zależy od intensywności koloru żółtek. Ja ...

Czytaj dalej »
Ptysie z kremem

Ptysie z kremem jagodowym

Ptysie z kremem jagodowym! Wykonałam je chwilę temu lecz w nadmiarze ostatnich zajęć troszkę zaniedbałam blog oraz dodawania nowych przepisów- to się musi koniecznie zmienić! 🙂 Ciasto parzone jak we wszystkich tradycyjnych ptysiach lub eklerkach, więc krem jagodowy również musi być bardzo delikatny, tak aby moje pyszne ptysie nie straciły ...

Czytaj dalej »