Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche (strona 2)

Ciasta kruche

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą – jak dla mnie klasyk wśród ciast, które mogłabym piec i jeść cały rok. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia ciast. Odkąd tylko pamiętam, jak się pytałam w domu co upiec, to mój tata życzył sobie szarlotkę więc przez te wszystkie lata można powiedzieć, że doszłam ...

Czytaj dalej »
Rurki z kremem

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym je się u mnie często lecz zawsze te ze sklepu. Nigdy ich wcześniej sama nie robiłam z bardzo prostego powodu – nie miałam do nich foremek. Gdy zobaczyłam je na promocji w większym supermarkecie stwierdziłam, że czas spróbować zrobić je samodzielnie. Znalazłam przepis na stronie blogerki Moje Wypieki (jest to dla ...

Czytaj dalej »
Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką budyniową

Chodziło wczoraj za mną jakieś ciacho… Nie do końca wiedziałam co i nie mogłam się zdecydować co upiec. Wreszcie wymyśliłam! Szarlotka z pianką budyniową, bo nie można jej nazwać tradycyjną, słodką bezą 🙂 Jak ja dawno jej nie jadłam… W sumie nie pamiętam też kiedy ostatnio jadłam kupcze ciasto ...

Czytaj dalej »
Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Jedliście kiedyś taką szarlotkę, której smak pamiętacie do dzisiaj? Tak dobrą, że jej smak ciężko teraz czymkolwiek przebić? 🙂 Ja właśnie taką wykonałam z przepisu starego jak świat! Znalazłam go w zakurzonej książce kulinarnej, która miała około 30 lat… Od dziś stała się moją ulubioną i aż mnie korci ...

Czytaj dalej »

Szarlotka z cytrynową nutką

Szarlotka ta jest połączeniem kwaśnych jabłek, cynamonu, skórki z cytryny i słodkiego ciasta.  Jak dla mnie idealne połączenie bo takie smaki to lubię najbardziej. Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła. Jeżeli jej jeszcze nie próbowałaś/eś zrobić to bardzo polecam bo wykonanie jest dość proste a efekt niesamowicie aromatyczny, ...

Czytaj dalej »
Szarlotka z kisielową bezą

Szarlotka z kisielową bezą

W tym roku po dłuższych prośbach mojego taty (miłośnika wszystkiego co z jabłkami) zdecydowałam się na święta upiec kruchą szarlotkę z kisielową bezą. Oczywiście nie było to jedyne ciasto jakie upiekłam, jednak uważam je za jedno z bardziej udanych. Słodka beza i winne jabłka- takie połączenie to ja bardzo lubię i u mnie w domu ...

Czytaj dalej »

Pani Walewska

Pani Walewska znana jest pod różnymi nazwami. Robi furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu bo jest wręcz idealne: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa – całość stanowi super połączenie! Zainspirowałam się przepisem ...

Czytaj dalej »
Mazurek

Mazurek kajmakowo – porzeczkowy

Mazurek kajmakowo-porzeczkowy to takie słodko kwaśne połączenie, na kruchym cieście. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Przygotowałam go w kształcie kolorowej pisanki Wielkanocnej. Początkowo miał być tylko z masą kajmakową jednak stwierdziłam, że będzie zdecydowanie za słodki więc użyłam do niego mojego własnoręcznie robionego dżemu z czarnej i czerwonej porzeczki. Moim zdaniem w takim wydaniu ...

Czytaj dalej »