Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe

Ciasta drożdżowe

Rogaliki drożdżowe z konfiturą z pomarańczy

Drożdżowe rogaliki przygotowuję przynajmniej raz na miesiąc. Za każdym razem można je przygotować z innymi dodatkami, ważne aby było to gęste nadzienie, dzięki czemu tak łatwo nie wypłynie ono z pieczonych rogalików. Tym razem je przygotowałam je z konfiturą z pomarańczy. Przed upieczeniem posypałam cukrem trzcinowym, które po upieczeniu nadały dodatkowej ...

Czytaj dalej »

Dyniowa chałka z maślaną kruszonką

W kuchni mogłabym spędzić większą część życia. Dlaczego? Jestem samoukiem, który uwielbia eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, udoskonalać przepisy, a później się nimi z Wami dzielić. Nowe sprzęty AGD są dla mnie takimi perełkami, zabawkami, które sprawiają jeszcze więcej frajdy z gotowania. Od jakiegoś czasu testuję ...

Czytaj dalej »

Krakowskie drożdżówki z serem

Wrzesień. Szkoła. Koniec wakacji dzieci, urlopów. Jak sobie poradzić z powrotem do codziennych obowiązków? Mogę Ci jedynie nasunąć pomysł na domowe drożdżówki z serem i lukrem, które mogą zastąpić zwykłe kanapki dla dzieci, czy do pracy. Ciasto wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie ...

Czytaj dalej »
ciasto ze śliwkami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Prosiliście mnie już kilkukrotnie o filmik na ciasto ze śliwkami no i się doczekaliście! Przygotowałam ciasto drożdżowe ze śliwkami i maślaną kruszonką. Bardzo proste, smaczne i tanie! Koniecznie wypróbujcie 🙂 Wykonanie: Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok.3/4 szklanki), 2 łyżki cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej ...

Czytaj dalej »
Drożdżowe ślimaczki z wiśniami

Drożdżowe ślimaczki z wiśniami

Drożdżowe ślimaczki z wiśniami to moja kolejna pyszna propozycja idealna na letni piknik czy deser do kawusi 🙂 Z przepisu wychodzi sporo ślimaczków, a do ich środka możecie dodać cokolwiek chcecie – może to być gęstsza konfitura, nutella lub biały ser z rodzynkami. W każdej wersji będą smakować super.

Czytaj dalej »
Rogaliki ziemniaczane z powidłami

Rogaliki ziemniaczane z powidłami

Zostały Ci z wczorajszego obiadu ziemniaki i nie wiesz co z nimi zrobić? Dodaj je do drożdżowego ciasta i upiecz fantastyczne rogaliki ziemniaczane! To mój sprawdzony trik, aby ciasto drożdżowe zachowało przez dłuższy czas świeżość i miękkość. Do rogalików możesz dodać powidła śliwkowe, marmoladę czy nutellę – zawsze smakują wybornie. ...

Czytaj dalej »