Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Śliwkowa pychotka z pianką śmietankowo-yerbacianą!

Śliwkowa pychotka z pianką śmietankowo-yerbacianą!

Sezon śliwkowy w pełni! Jeżeli szukasz przepisu na dobre ciacho z ich udziałem to polecam śliwkową pychotkę z śmietankowo-yerbacianą pianką. Składa się z kruchego ciasta, śliwek oraz pianki budyniowej, do której użyłam zimnego, zaparzonego naparu Yerba Mate.

Yerba Mate jest to napój, który dosyć, że świetnie pobudza to można powiedzieć, że jest również lepszą alternatywą od zwykłej kawy. Napar ostrokrzewu ma sporo właściwości zdrowotnych jak np:

  • bardzo dobrze pobudza, nie powodując drażliwości żołądka
  • likwiduje objawy zmęczenia
  • reguluje ciśnienie
  • oczyszcza i odżywia organizm
  • polepsza samopoczucie
  • pozytywnie wpływa na jędrność skóry
  • poprawia przemianę materii
  • zwiększa odporność

Przepis na: Śliwkowa pychotka z pianką śmietankowo-yerbacianą!

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki mocno zaparzonej Yerba Mate (zimnej) lub herbaty czarnej
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 400 g śliwek węgierek
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika lub lodówki na 30 minut.

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.

2 łyżki Yerba Mate lub np. czarnej herbaty rozpuszczamy w 50 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej oraz kilka łyżek zimnej herbaty miksując do połączenia.

Na podpieczony spód ciasta układać pokrojone śliwki węgierki (ja każdą śliwką kroiłam na cztery części), a następnie wyłożyć ubitą pianę.

Na pianę zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.

Wybór Yerba Mate oraz akcesoriów do jej parzenia znajdziecie w sklepie internetowym chatka z yerba mate

Print Friendly, PDF & Email