Strona Główna / Przepisy świąteczne / Sernik wiedeński- klasyk wśród serników!

Sernik wiedeński- klasyk wśród serników!

Sernik wiedeński – to pierwszy sernik jaki kiedykolwiek wykonałam w swoim życiu! Myślę, że oscyluje to w okresie 1 lub 2 klasy gimnazjum 🙂 Może nie wychodził od razu fantastyczny, ale od czegoś trzeba przecież zacząć! Ten sernik pojawił się jako pierwszy na blogu (jeszcze w październiku 2015 r.!) i teraz widzę jakie postępy robię (skromnie wiem) nie tylko w gotowaniu, pieczeniu, lecz również fotografii. Dla porównania zdjęcie z października (na samym końcu posta) i zaktualizowana wersja z dzisiaj. Mam nadzieję, że za kolejny rok stylizacja potraw oraz zdjęcia spod mojej ręki wyjdą jeszcze sto razy lepsze! 🙂

Przepis na: Sernik wiedeński- klasyk wśród serników!

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • ½ kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 7 jajek
  • 1 białko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 dag rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny
 
Krok 1 

Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.

Sernik wiedeński
Krok 2 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy do osiągnięcia sztywnej piany z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Sernik wiedeński
Krok 3

Następnie dodajemy po łyżce sera do ubitych żółtek. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się masy serowej.

Sernik wiedeński
Krok 4

Masę serową nakładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na ok 55 minut.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

 

Print Friendly, PDF & Email