Strona Główna / Słodkości / Serniki / Sernik z rosą

Sernik z rosą

Nie ma nic lepszego niż sernik z rosą! Wiele osób ma problem z wykonaniem jakiegokolwiek sernika, ponieważ niestety mają one tendencję do opadania. Rosną, rosną w piekarniku, a później szybko opadają i są praktycznie płaskie. Wiele czynników na to wpływa… Główny to zbytnie napowietrzenie jajek oraz dodanie składników prosto z lodówki.

Sernik z rosą to jeden z lepszych wypieków jakie robiłam! Przepis jest sprawdzony i niezawodny – pochodzi z mojego notatnika z przepisami, gdy chodziłam jeszcze do gimnazjum… 🙂 Nie mam pojęcia dlaczego tak późno się pojawił się na blogu.

Rosa są to kropelki powstałe na bezie po ok. 60 minutach po wystygnięciu sernika. Pojawi się ona jeżeli odpowiednio ubijecie białka wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną. Temperatura pieczenia to ok. 150 stopni.

Opcjonalnie, gdyby wyszła wam masa serowa bardzo gęsta tzn. jajka się słabo ubiją wtedy możecie dodać szklankę mleka (tylko żeby nie było wyciągnięte prosto z lodówki). Ja jednak z mleka zrezygnowałam, lecz wiem, że w wielu przepisach na sernik z rosą mleko się pojawia 🙂

Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Przepis na: Sernik z rosą

Składniki:

Ciasto:

  • 270 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarożka z wiaderka kanapkowo-sernikowego Wieluń „Mój ulubiony”
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 jajka
  • 4 żółtka

Beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie wlewamy olej, jajka, a na końcu budynie. Na podpieczony spód wlewamy masę serową, piec przez 50 minut w temp. 160-170 stopni.

Około 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli, miksujemy. Po chwili wsypujemy cukier, miksujemy około 5 minut. Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Sernik wyciągamy z piekarnika, szybko nakładamy bezę, wyrównujemy, widelcem robimy falkę. Znowu wkładamy do piekarnik na 15-20 minut w temp. 150-160 stopni. Wyciągamy z piekarnika, a po ok. 60 minutach powinna się pojawić rosa (kropelki na bezie).

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Print Friendly, PDF & Email