Sernik z malinami

Muszę przyznać, że to jeden z lepszych serników jakie do tej pory zrobiłam! Autentycznie… Ten pyszny sernik z malinami przeszedł samego siebie. Masa serowa wyszła po prostu niesamowita. Dlaczego? Po pierwsze użyłam wiejskich jajek, a po drugie pysznego twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń, który sprawił, że sernik wyszedł bardzo delikatny, kremowy i do tego ten zapach… Ciężko było odmówić dokładki. Maliny również były z ogródka, więc dodałam do sernika takie najładniejsze jakie tylko znalazłam 🙂

Przepis na: Sernik z malinami

Składniki:

Ciasto:

  • 270 g mąki
  • 125 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarożka z wiaderka kanapkowo-sernikowego Wieluń „Mój ulubiony”
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 jajek
  • 2 białka
  • 2 szklanki malin

Wykonanie:

Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie wlewamy olej, jajka, a na końcu budynie. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzch nakładamy równomiernie maliny. Piec przez 60 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Print Friendly, PDF & Email